O mnie

Nazywam się Marta Kmiecik-Drzazga.

Z wykształcenia jestem dietetykiem klinicznym. Tytuł licencjata obroniłam na PWSZ w Nysie. Następnie poszerzałam wiedzę na studiach magisterskich Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Efektem zainteresowania zielarstwem są ukończone zielarskie studia podyplomowe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, które uzupełniłam rocznym kursem zielarz-fitoterapeuta w Katowicach. Jestem również autorką publikacji w czasopismach branżowych.

wybrane szkolenia i konferencje, w których brałam udział:
  • „Leptyna i leptynooporność, czyli dlaczego nie czuję sytości?”
  • „Hashimoto – suplementacja”
  • „Choroba Leśniowskiego-Crohna – jak wprowadzić chorobę w remisję?”
  • „Czym jest SIBO? Jak go diagnozować, leczyć i zapobiegać nawrotom?
  • „Znaczenie mitochondriów, metylacji i probioty w procesie rozwoju, edukacji i terapii dzieci”
  • „Od jelita do zdrowia. Jak stosować probiotyki i diety eliminacyjne – ujęcie praktyczne”
  • „Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią” – kurs pod patronatem naukowym Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz prof. dr hab. Bożeny Cukrowskiej
  • „Postępowanie w nietolerancji pokarmowej i indywidualny model żywieniowy”
  • „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna; bezpieczeństwo żywności i pasz”
  • „Profilaktyka i terapia ziołami chorób przewodu pokarmowego”
  • program edukacyjny czasopisma Polish Journal of Nutrition